Algemeen Detectietechnieken voor pathogenen in suikerbiet

22/06/2021

SES VanderHave is een grote speler in de productie van suikerbietzaden. Sinds enkele jaren kampt de bietensector met ernstige problemen veroorzaakt door verschillende virale en bacteriële pathogenen. Een correcte identificatie van deze pathogenen is essentieel om gericht te kunnen ingrijpen en verdere verspreiding te voorkomen. SES VanderHave deed hiervoor beroep op de expertise van ILVO Living Lab Plant.

Ontwikkeling van gevoelige en robuuste detectietechnieken ondersteunen de bietensector om snel opkomende bacterie- en virusaantastingen te kunnen opsporen.

Kris De Jonghe (Onderzoeker, ILVO)

‘Ca. Arsenophonus phytopathogenicusenCa. Phytoplasma solani’ zijn floëembacteriën die geassocieerd zijn met het ‘Syndroom van Basses Richesses’ (SBR). Typische symptomen zijn bladverkleuring en -misvorming. Dit leidt tot een verminderde fotosynthese met een verlaagd suikergehalte en een verlies in wortelopbrengst tot gevolg.

SBR
Syndroom van Basses Richesses (SBR) aantasting in suikerbieten (Schaerer et al., 2019)

In het eerste deel van het project werden door ILVO testen ontwikkeld voor een snelle, gevoelige en betrouwbare detectie van beide bacteriën. Met behulp van de multiplex real-time PCR test kunnen beide pathogenen simultaan gedetecteerd worden in het laboratorium. Daarnaast kunnen met behulp van de LAMP (Loop Mediated Isothermal Amplification) testen beide pathogenen in bietenstalen met een minimale voorbehandeling ‘on-site’ gedetecteerd worden .

De bietensector wordt ook meer en meer geteisterd door beet mild yellowing virus (BMYV), beet chlorosis virus (BChV), beet yellows virus (BYV) en beet mosaic virus (BtMV). Deze virussen veroorzaken voornamelijk vergeling van het loof, wat leidt tot een verlaging van het suikergehalte en opbrengstverliezen.

Virus
Symptomen van beet mild yellowing virus (BMYV) (links) en beet chlorosis virus (BChV) (rechts) in suikerbieten (Stevens et al., 2005)

In het tweede deel van het project wordt een multiplex real-time PCR ontwikkeld voor de detectie van deze virale vergelingsziekten. Door de ontwikkeling van deze multiplex real-time PCR, kunnen deze virussen tijdig gedetecteerd worden en kan verdere verspreiding meteen worden tegengegaan.

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant en Bodem?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.