Algemeen Alternatieve compacte planten

12/02/2020

ILVO ondersteunt ons veredelingsonderzoek naar compacte planten. Zonder ILVO zou dit heel moeilijk en onbetaalbaar zijn.

Rudy Raes (Rudy Raes Bloemzaden N.V.)

Compactheid is een cruciaal kenmerk in de sierteelt. Een compact product draagt de voorkeur weg van de consument en de planten kunnen bovendien veel makkelijker (internationaal) getransporteerd worden. Door de kleiner wordende tuinen en het wonen in een meer stedelijke omgeving is compactheid een belangrijk selectiecriterium geworden in veredelingsprogramma’s van sierplanten.

Om compactheid te verkrijgen, heeft de sector verschillende technieken ter beschikking: veranderingen in lichtintensiteit en –spectrum, gebruik van plantengroeiregulatoren en een wisselende dag- en nachttemperatuur zijn er enkele van.

Compacte planten

ILVO, met steun van VLAIO, werkt al jaren samen met bedrijven om een alternatieve veredelingstechnologie op punt te stellen om natuurlijk compacte planten te verkrijgen. Het principe van deze veredelingstechnologie is gebaseerd op de co-cultivatie van plantenstukjes met natuurlijke Rhizobium rhizogenes-bacteriën. Het komt erop neer dat plantenweefsel in laboratoriumomstandigheden wordt samengebracht met de bacteriën. Die dringen binnen in de cellen en geven aanleiding tot de vorming van harige wortels. Als we er nadien in slagen om uit die wortelcellen een plant te regenereren dan zien die nieuwe plantjes er anders uit. Het meest opvallende gewijzigde kenmerk is een compacte groei. Door deze technologie stelselmatig toe te passen in veredelingsprogramma’s, verkrijgt men een natuurlijk compact plantenassortiment.

Bekijk video op YouTube

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.