Algemeen Pathogeenvrije Belgische peer

16/02/2021

België behoort tot de top van de perenproducenten in de EU. De productie van peren heeft de appelproductie ver overtroffen. De "Conference"-peren zijn goed voor meer dan 95% van de Belgische perenproductie. Deze cultivar heeft wereldwijd amper concurrentie en wordt sterk geëxporteerd. Voor 2014 werd 60% van de productie uitgevoerd naar Rusland. Echter, op 7 augustus 2014 voerde Rusland een boycot in op Europees voedsel.

Peer

Intussen zijn wel al nieuwe markten aangeboord zoals China, Brazilië, Vietnam, India, Mexico en Canada. Die landen bevinden zich echter buiten de EU en ze leggen specifieke eisen op over de gezondheid van de peren. Knelpunt is doorgaans de lijst van plantenziekmakers waarvan de afwezigheid moet worden aangetoond. Sinds 2013 maakt ILVO de uitvoer van peren naar nieuwe markten mogelijk door de noodzakelijke analyses van bacteriën en insecten uit te voeren. De ontginning van nieuwe afzetlanden geeft aan dat er nog volop ruimte is voor groei. Maar nu dreigt de gewijzigde Europese plantengezondheidswet nieuw roet in het eten te gooien.

Bacterievuur is een heel kwaadaardige ziekte bij peren. Bijna vijftig jaar heeft de EU gestreden tegen de bacterie Erwinia amylovora, die de ziekte veroorzaakt. Volgens de nieuwe Europese regelgeving inzake plantengezondheid wordt E. amylovora niet langer als quarantaineorganismen beschouwd. Er is dus geen bestrijdingsplicht meer in de fruitpercelen en hun omgeving. Deze beslissing kan de export naar China enorm bemoeilijken. China eist dat de peren, die vanuit België worden ingevoerd, honderd procent bacterievuurvrij zijn. Waar vroeger het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleerde of er bacterievuur rond de perenpercelen aanwezig was, wordt die verantwoordelijkheid nu doorgeschoven naar de gewesten. Daardoor wordt de facto de Vlaamse overheid aangesproken om erop toe te zien dat aan de voorwaarden voor uitvoer wordt voldaan.

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.