Algemeen Rubberpaardenbloem als lokale rubberbron

30/11/2018
Rubberpaardenbloem

KeyGene, een biotechbedrijf uit Wageningen (NL), startte in 2010 met de veredeling van rubberpaardenbloem (Taraxacum koksaghyz), een potentiële lokale rubberbron voor toepassing in autobanden, meubelen, sportkledij- en schoenen en machinebouw. De wortel van de plant bevat ruim 10% natuurlijk rubber. Voor de teeltoptimalisatie en opschaling, zette KeyGene in 2014 een samenwerking op met ILVO binnen het project Drive4EU.

Wij als veredelaars werken aan plantmateriaal dat een dikkere penwortel levert én een hoger rubbergehalte. ILVO op zijn beurt onderzoekt de mogelijkheid van een hogere zaaidichtheid.

Anker Sørensen (KeyGene)

ILVO concentreerde zich in het project Drive4EU op de optimalisatie en opschaling van de teelt-, oogst- en bewaartechnologie. Resultaten van dit 4-jarige onderzoek zijn veelbelovend.

We zijn erin geslaagd de teelt op te schalen tot 4 ha en zijn nu klaar voor een volgende stap naar 100 en zelfs 1000 ha.

Hilde Muylle (ILVO)
Bekijk video op YouTube

ILVO en het Nederlandse onderzoeks- en veredelingsbedrijf KeyGene zetten hun samenwerking alvast verder.

Wij geloven sterk in het potentieel van rubber uit de rubberpaardenbloem en blijven daarom investeren in het gewas. Samen met ILVO zetten we in op de verdere optimalisering van de teelt. Binnen enkele jaren willen wij geschikte rassen op de markt brengen.

Anker Sørensen (KeyGene)

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.