Algemeen Sier-culaire teelt

17/05/2022

Potgrond bestaat voor een groot gedeelte uit veen. De ontginning van veen staat ter discussie doordat deze veengebieden een unieke leefomgeving zijn voor specifieke fauna en flora. Bovendien gaat de winning en het transport gepaard met een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Het chrysantenbedrijf JoluPlant NV in Staden zocht daarom naar een alternatief en vond hulp bij het Living Lab Plant.

Voor onze productie kunnen we vandaag de dag teeltsubstraten van telers bij ons in de buurt hergebruiken. Hierdoor dragen wij op onze manier bij aan een circulaire tuinbouw en stimuleren we de korte keten.

Christophe Pieters, zaakvoerder JoluPlant NV
chrysanten stekken in pot

Teeltsubstraten zijn uiteraard niet zomaar opnieuw te gebruiken. Er zijn twee belangrijke aspecten die in de gaten moeten worden gehouden. Ten eerste moet men nagaan welke behandeling ideaal is om de risico’s op onkruiden, schimmelsporen en grondgebonden ziekteverwekkers te vermijden. Vervolgens moet ook de bemesting aangepast worden aan het gerecycleerd substraat. ILVO Living Lab Plant heeft samen met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) geholpen om de teelt bij te sturen zodat de nutriënten aanwezig in het substraat optimaal gevaloriseerd konden worden.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Vlaanderen Circulair.

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant en Bodem?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.